Tips om een 21 diner te organiseren

Wil jij een 21 diner organiseren, maar weet je niet waar je moet beginnen en hoe je het allemaal moet regelen? Dan zijn hier een aantal tips voor jou!

Begin op tijd en maak een planning

Een goed begin is het halve werk. Een groot diner organiseren brengt veel werkzaamheden met zich mee, dus begin op tijd. Dit bespaart je zoveel zorgen en stress dan wanneer je alles op het laatste moment nog moet regelen.  Schrijf op wanneer je wat wil doen en werk zo het lijstje af. Ik ben zelf een half jaar van ter voren begonnen.

Wie nodig je uit?

Je kan ervoor kiezen om traditioneel alleen gasten uit te nodigen van hetzelfde geslacht of gewoon gemixt. Ik had zelfgekozen voor gemixt, omdat mijn vriendengroep erg gevarieerd is en de meeste ook allemaal vrienden van elkaar zijn. Kies daarnaast ook hoeveel mensen je uit wil nodigen en of er mensen kunnen blijven slapen. Het is namelijk ook gebruikelijk om na een 21 diner te gaan stappen bij de club waar je vroeger ook veel kwam, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou! Het is immers jouw party! Ik heb dit niet gedaan, omdat ik het zelf leuker vond om thuis met iedereen gezellig tot diep in de nacht na te naborrelen. 🙂

Bepaal de datum en leg deze vast

Kies een datum en laat het je gasten weten. Wanneer je dit ver van ter voren laat weten heb je een grote kans dat iedereen van jouw genodigden aanwezig zal zijn. Je kan dit doen door middel van een ‘save the date’ te sturen via WhatsApp of via de mail. Verdere informatie is voor nu nog niet belangrijk. Dat kan je later ook nog versturen.

Kies gerechten uit die je graag zou willen serveren

Dit kan gaan om amuses, voorgerechten, tussengerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Zelf had ik al vrij snel duidelijk dat ik alleen maar Italiaanse gerechten wilde, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om gerechten te serveren uit verschillende landen. Het gaat erom wat jij lekker vindt om te eten. Als je geen idee hebt wat je wil serveren is het handig om in kookboeken en op internet te kijken.

Gangen bepalen

Wanneer je weet wat je wil gaan eten kan je de gerechten onderverdelen in gangen. De opbouw van een gangen diner kan nog best lastig zijn. Als je ook nog een aperitief en/of een amuse wil serveren kan je dit op je menu kaart zetten, maar officieel wordt dit niet meegerekend als een gang. Wanneer je een 6-gangen diner wil en je wil houden aan de ‘regels’ is dit de officiële volgorde:

  1. Koud voorgerecht
  2. Soep
  3. Warm voorgerecht
  4. Hoofdgerecht
  5. Kaasplateau
  6. Dessert

Heb je een diner in gedachten met meer of minder gangen en wil je het volgens de ‘regeltjes’ doen? Dan kan je altijd nog op internet kijken voor de juiste volgorde. Op internet kan je ook vinden hoe je het servies moet indekken bij het aantal gangen van jouw diner.

Processed with VSCO with g3 preset

Bijhorende wijnen kiezen

Niks is fijner dan een goed gerecht met daarbij een passende wijn. Denk hierbij aan witte wijn, rode wijn en dessertwijn. Als je het moeilijk vindt om een goede wijn spijs combinatie samen te stellen is het wellicht handig om langs een slijterij te gaan om je daar te laten adviseren.

Schrijf alle recepten uit

Het is erg belangrijk om alle recepten duidelijk uit te schrijven voor degene die gaat koken. Schrijf op wat ze nodig hebben en hoeveel. Het is handig om de recepten te mailen naar de kokers en wanneer het zover is om deze uit te printen voor de avond zelf. Maak ook een duidelijk overzicht met alles wat je nodig hebt. Denk hierbij aan ingrediënten, maar ook aan keuken attributen. Dit heb je later nodig om inkopen te doen. Een tip is om ook alvast te noteren waar je de ingredienten wil gaan kopen en hier een prijsberekening op los te laten, zodat je later niet voor plotselinge verwachtingen komt te staan.

Menukaart

Aangezien je nu weet wat je gaat serveren is het ook leuk om een menukaart te maken. Voor mijn 21 diner had ik de uitnodigingen en menukaart in dezelfde stijl te houden. Op deze stijl kom ik later terug. De menukaarten kan je tijdens je diner als decoratie op de tafel leggen.

menu-krisja

Taakverdeling

Volgens de traditie is het gebruikelijk om de ouders te laten koken en de broers en/of zussen te laten bedienen. Dit is natuurlijk helemaal aan jou, maar zorg wel voor een goede taakverdeling. Wanneer bijvoorbeeld je ouders gaan koken, geef dan op tijd de recepten door. Een tip is om een avond bij elkaar te gaan zitten om de taakverdelingen te bespreken en om te vertellen wat jij van hun verwacht. Zo komt niemand later voor verassingen te staan.

Proef koken

Wanneer je de gangen met daarbij de bijhorende wijnen hebt uitgestippeld is het tijd om een keertje te gaan proef koken. Dit is ten eerste (vaak) lekker, maar ook nog eens functioneel. Tijdens deze avond is het belangrijk om de wijn spijs combinatie goed voor te proeven en om het eventueel aan te passen als dat nodig is.

Thema en dresscode

Dit is natuurlijk helemaal aan jou, maar misschien vind je het leuk om een thema toe te voegen aan je diner. Je kan dan bijvoorbeeld de tafel en alles daaromheen aankleden in die stijl. Ook kan je je gasten verzoeken om zich te kleden naar het thema. Voor mijn diner had ik gekozen voor black and sparkle. Dit is best een breed begrip, maar wel chique. Het is ook leuk om iedereen in een bepaalde kleur te laten komen en zelf een andere kleur aan te doen. Zo val je extra op en het is ook nog eens leuk voor de foto’s!

Officiële uitnodigingen verzenden

In de uitnodiging staat natuurlijk nogmaals de datum, de locatie, de tijd en de dresscode in thema als je die hebt gekozen. Je kan de uitnodiging versturen via WhatsApp, via de mail of wat ik altijd het leukste vind zijn uitnodigingen via de brievenbus. Dat is veel persoonlijker en maak het allemaal net iets specialer. Hieronder zie je een foto die ik naar iedereen had gestuurd.

IMG_0583

Alle materiele benodigdheden noteren

Wat heb je allemaal nodig voor je diner? Denk hierbij aan borden, glazen, bestek, stoelen, tafels, tafelkleden, versiering. Het is erg belangrijk dat je dit goed uitzoekt. Niks is vervelender dan een diner zonder de juiste attributen. Kijk per gang wat je precies allemaal nodig hebt en vergeet dit niet keer het aantal gasten te doen. Noteer achter elk ding waar je dit kan huren, kopen of lenen en hoeveel geld dit ongeveer gaat kosten. Misschien heb je wel een goeie connectie of werk jij bij een horecabedrijf waarvan je spullen kan lenen. Dit scheelt erg veel geld. Wanneer je deze connecties niet hebt, raad ik je aan om spullen te huren. Dit is alsnog veel goedkoper dan wanneer je alles moet gaan kopen.

Alle materiele benodigdheden bestellen/kopen

Begin hier op tijd mee! Je zal namelijk altijd zien dat je iets vergeet en dan heb je nog de tijd om het te regelen. Het is niet erg handig om de gehuurde spullen al een maand in huis te hebben, want dat kost alleen maar geld. Je kan er wel alvast voor zorgen dat je het huurbedrijf op de hoogte stelt van je bestelling en een leverdatum afspreken.

Je outfit

Het is jouw 21 diner, dus zorg ervoor dat je gaat shinen! Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je outfit. Je kan je outfit uitkiezen op basis van het thema, maar je kan bijvoorbeeld ook een rood jurkje aan doen wanneer je je gasten hebt gevraagd een wit jurkje aan te doen wat ik al eerder zei. Draag vooral lekker wat je zelf wil!

Tafelschikking

Je kunt kiezen voor een tafelschikking, zodat je gasten gemengd zitten. Zo leren zij elkaar ook beter kennen. Ook een leuk idee is om te wisselen van stoel per gang. Zo spreekt iedereen elkaar. Als je kiest voor een tafelschikking kan je op een site zoals Pinterest veel leuke ideeën vinden voor naamkaartjes. Hieronder zie je een foto hoe ik het had gedaan.

Naamkaartjes

Decoratie

Als je voor een thema gekozen hebt is het leuk om je decoratie daar ook op aan te passen. Houd er rekening mee dat de tafel al aardig vol kan staan met glazen en servies, dus maak het niet te gek. Ik had zelf de woonkamer aangekleed met black and sparkle ballonnen en slingers. De tafel had ik aangekleed met kleine glittertjes en sfeervolle kaarsen.

Inkopen

Als het goed is heb je een lijstje gemaakt met alle ingrediënten en keuken attributen die je nodig hebt. Plan in waar en wanneer je het gaat kopen. Ook inkopen doen neemt veel ruimte in beslag, zorg er dus voor dat je hier een goeie planning voor maakt!

Klein bedankje

Ik vond het leuk om iedereen een klein bedankje mee te geven aan het einde van de avond. Dit bedankje was kater water. Dat is een flesje spa blauw met daaraan twee aspirientjes. Zie de foto hieronder. Orgineel toch! 🙂

Bedankjes

Veel plezier en succes met jouw 21 diner!

2 thoughts on “Tips om een 21 diner te organiseren

  1. Wauw! Super handig dit, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close